Echipa care dorește să îl aibă pe Neymar în propria curte trebuie să negocieze cu cele patru părți care dețin acțiuni din jucătorul brazilian
Telenovela Neymar (21 de ani) continuă, iar negocierile între Santos și marile cluburi se duc la sânge
În momentul în care Cesc Fabregas și-a anunțat dorința de a se întoarce la Barcelona deși era privit ca un idol la Arsenal, presa mondiala a luat foc. Nu trecea o săptămână fără ca un aspect din transferul spaniolului la gruparea catalană să nu fie trecut în revistă. La peste un an de la prima știre privind acest transfer, Fabregas îmbrăca tricoul Barcelonei în cadrul unei conferințe de presă. Sumele au fost mereu relative, dar povestea se repetă.
În urmă cu mai mult de un an, cotidianele de casă ale catalanilor au anunțat că Neymar a semnat un precontract cu formația blaugrana. Ziarele din capitala Spaniei susțineau că acordul este semnat cu Real Madrid. Cert este că transferul nu s-a realizat nici până azi, iar Neymar încă face spectacol în campionatul brazilian. Motivele sunt multe. Uneori jucătorul a spus că e fericit la Santos, alteori echipa braziliană a cerut mai mulți bani. În plus, fostul antrenor al Barcelonei, Pep Guardiola, ar fi susținut că nu își dorește un astfel de jucător în vestiar. Nu în ultimul rând, l-au vrut și alte echipe, iar asta a făcut ca o decizie în ceea ce îl privește pe vârful de atac să fie mai greu de luat.
Totuși, un eventual transfer al lui Neymar la orice echipă din Europa ține capul de afiș al perioadei de transferuri din această vară. Însă că cei interesați de semnatura acestuia au o misiune aproape imposibilă. Asta din cauză că superstarul brazilian nu este 100% în proprietatea lui Santos. Clubul deține doar 45% din drepturile federative ale jucătorului, 40% sunt în proprietatea firmei care îl impresariază pe jucător, 10% sunt trecute pe numele tatălui fotbalistului, iar 5% sunt deținute de compania imobiliară TEISA. De menționat este că asupra unei eventuale sume de transfer decide doar clubul, însă numai după alte negocieri cu părțile implicate. FIFA vrea să interzică metode de acest gen, în care un fotbalist este deținut de mai multe companii care nu au legătură cu fotbalul.
Cine îl vrea pe Neymar?
Chiar dacă nu are nicio performanță notabilă în scurta sa carieră, Neymar este cap de listă pentru marile cluburi din Europa. Pe lângă granzii Spaniei, Barcelona și Real Madrid, sunt și alte formații în cursa pentru semnătura celui despre care Pele spune că îi poate depăși performanțele lui Messi. Ieri, presa din Spania a anunțat că Barcelona a avut două oferte refuzate, de 18, respectiv 20 de milioane de euro pentru Neymar. Astfel, Manchester City, Bayern München sau Chelsea sunt dispuse să plătească peste 50 de milioane de euro pentru a-l avea în curte pe atacantul brazilian. Cert e doar că zvonurile cu privire la posibila lui destinație vor continua până când jucătorul va fi prezentat la fel ca Fabregas.
Neymar a jucat 32 de meciuri în naționala Braziliei, pentru care a marcat de 21 de ori. La echipa de club, atacantul are 70 de goluri în 133 de partide
50 de milioane de euro este valoarea lui Neymar, conform transfermarkt.com
5% din drepturile federative ale jucătorului sunt deținute de TEISA, o firmă de imobiliare
10% din drepturile federative ale jucătorului sunt deținute de tatăl atacantului
40% din drepturile federative ale jucătorului sunt deținute de DIR, firma de impresariat care îl reprezintă pe Neymar
45% din drepturile federative ale jucătorului sunt deținute de Santos
Normalitate în America de Sud
Cazul Neymar nu este unic în istoria recentă a fotbalului mondial. Însă cele mai multe astfel de situații au loc în America de Sud, în special în Brazilia. Anderson, Ramires, Bosingwa, Jo, Tevez și Mascherano sunt doar câțiva dintre jucătorii deținuți în coproprietate de club și alte companii. Din cauza acestui fapt, West Ham United a fost amendată de Liga engleză cu șapte milioane de lire în 2009. Totul s-a întâmplat după ce englezii l-au cumpărat pe Carlos Tevez de la Corinthians, deși știau că impresarul argentinianului, Kia Joorabchian, deținea procente din jucător.
Grecia: Șase echipe fără licență
E haos în campionatul Greciei. Șase din cele 14 echipe rămase în primă ligă elenă nu au primit licența pentru sezonul viitor din cauza problemelor financiare. Printre victime se numără și echipe de tradiție, precum Panathinaikos (de 20 de ori campioană) și Aris Salonic. Toate cluburile respinse au depus apel, acesta urmând să fie judecat marți. În cazul în care apelul va fi respins, cele șase cluburi vor retrograda în liga secundă. În acest sezon, Panathinaikos a terminat pe locul 7, ratând calificarea în Europa pentru prima oară în ultimii 15 ani.
EUROPA League: Câștigătoarea, direct în grupele Ligii campionilor!
La Congresul General al UEFA s-a hotărât ca, începând cu sezonul 2014-2015, echipa care va câștiga Europa League să participe direct în Liga Campionilor. Conform presei internaționale, UEFA va anunța acest lucru oficial azi, într-o conferință de presă. Mutarea vine pentru a stimula echipele participante să evolueze la nivel înalt, asigurând practic un cec de 20 de milioane de euro pentru participarea în grupele Ligii.
TRANSFER: Monaco, transferuri record
Deși nu e sigură că poate juca în Ligue 1 în sezonul viitor, Monaco a început o campanie agresivă de transferuri. Ieri seară, cotidianul „A Bola” a dezvăluit că gruparea monegască s-a înțeles cu Porto pentru transferul mijlocașilor Joao Moutinho (26 de ani) și James Rodriguez (21 de ani). În schimbul jucătorilor, miliardarul rus Dmitri Ribolovlev, care deține clubul din Principat, va plăti 70 de milioane de euro. Cei doi devin cei mai scumpi jucători din istoria lui Monaco, devansându-l pe David Trezeguet (20 de milioane de euro).
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER